Vízellenálló e-olvasó IPX7 vagy IPX8 tanúsítással: mennyire védett az eszköze?

2022. július 28.

El tudja képzelni nyári álomvakációját vízpart nélkül? Vagy egy jó könyv nélkül? Minden szabadban olvasni szerető ember legnagyobb örömére a PocketBook jelenleg három olyan típussal rendelkezik, amelyek IPX8 szabvány szerinti vízállósági tanúsítvánnyal rendelkeznek: a PocketBook Touch HD 3, a PocketBook InkPad 3 Pro és a PocketBook Era.

De mi van az „IPX8” jelölés mögött, beleeshet-e az e-olvasó egy kádba vagy az úszómedencébe, és miért nem a legjobb ötlet e-olvasóval úszni indulni? A válaszokat ezekre a kérdésekre, és még sok másikra is, megtalálja a cikkünkben!

IP védelmi szabványok - mik ezek, és mitől védik az eszközét?

Az IP, vagyis az Ingress Protection (környezeti behatásokkal szembeni védettség) egy nemzetközi szabvány az eszközök szilárd részecskéktől és víztől való védelme érdekében. Más szavakkal megmutatja, hogy mennyire védett az e-olvasója a porral, sárral és vízzel szemben.

Az első két betűt, az IP-t, két másik karakter követi: számok, vagy pedig az X betű. Például IP20 vagy IPX8.

  • Az első szám (0-6) a szilárd részecskékkel szembeni védelem szintjét mutatja meg.
  • A második szám (0-9) a vízzel szembeni védelem szintjét mutatja meg.
  • Ha a szám helyett az X betű szerepel, akkor az azt jelenti, hogy az eszköz por vagy víz elleni védelmét nem tesztelték.

Mint látható, minden elég egyértelmű! Ha például egy eszköz védelme IP20 besorolással rendelkezik, akkor az azt jelenti, hogy nem kell félteni a 12,5 mm-nél nagyobb szilárd részecskéktől, de nem védett a vízzel szemben. Ha a gyártó IPX8 szabvány szerinti védelmet közöl, akkor az azt jelenti, hogy az eszköz vízálló, de nem bonyolítottak le kosszal és porral szembeni ellenállósággal kapcsolatos teszteket.

Az IP-kód számainak jelentéséről további részleteket a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság weboldalán tudhat meg: https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 és IPX8 - mi a különbség?

Mint látható, rengeteg IP-védelmi változat van, de nézzük meg azt a kettőt, ami az e-olvasók szempontjából a legfontosabb: az IPX7 és IPX8 szabványokat.

Mindkét kód az e-olvasó vízellenállóságát jelzi: az eszköz képes ellenállni az édesvízbe merülésnek és továbbra is biztosítani a kényelmes és biztonságos olvasás örömét. Az IPX7 és IPX8 szabványok között különbség csak a merülési mélységben és a víz alatt töltött időben van.

  • Egy IPX7 védelemmel ellátott eszköz 1 méter mélységig képes ellenállni az édesvízbe merülésnek, maximum 30 percig.
  • Egy IPX8 védelemmel ellátott eszköz több mint 1 méter mélységig képes ellenállni az édesvízbe merülésnek, és több mint 30 percig. Itt nincsenek olyan egyértelmű számok, mint az IPX7 esetén, így minden gyártó maga határozhatja meg az eszköze merülési mélységét. A fontos csak az, hogy 1 méternél mélyebbnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem minden IPX8 védelmet élvező eszköz esetén ugyanolyan a vízellenállóság mértéke. A PocketBook IPX8 védelemmel ellátott e-olvasói 2 méter mélységig képesek ellenállni az édesvízbe merülésnek, maximum 60 percig.

Belemerülhet egy vízálló e-olvasó a tengervízbe?

Ha nyári vakációjába búvárkodást és víz alatti olvasást is tervezett, akkor nem tudunk jó hírekkel szolgálni. Az IP-szabványok szerinti folyadékállóság csak az édesvízre vonatkozik, amely nem tartalmaz káros szennyeződéseket és sókat. Tehát egyetlen gyártó sem garantálja semelyik vízálló e-olvasó működését a tengervízbe merítést követően.

Miért remek ötlet egy vízálló e-olvasó?

Érte már el valaha az eső papír alapú könyvvel a kezében? Vagy ejtett már könyvet a kádba fürdés közben? Ha igen, akkor tudja, hogy ezt követően egy időre el kellett felejtenie az olvasást, vagy akár új könyvet is kellett vennie. A vízálló PocketBook e-olvasó képes túlélni egy heves záport vagy a kádba merülést is, de az sem teszt kárt benne, ha közelebbi barátságot köt egy üveg vízzel, ami véletlenül kinyílt a táskájában.

Ha nem csak otthon, hanem a természetben, út közben és nyaralás során is szeret olvasni, akkor azt javasoljuk, hogy válassza az egyik vízálló PocketBook-eszközt, amely akkor sem hagyja kedvenc regénye nélkül, ha esetleg beleejti a vízbe.

Hát
Aa HD