Egy kis Halloween hangulat: a 7 legjobb könyv és filmadaptáció, amit olvasni vagy megnézni érdemes ez alkalomból

2021. október 22.

Ha a tökök elkezdenek mosolyogni ránk az utcán, akkor az egyet jelent azzal, hogy hozzánk is megérkezett a Halloween. Nyilván nem mindenkiben kelt jó érzést, hogy ez az igazán amerikai ünnep nálunk is egyre népszerűbb, de egy kis játékosság vagy borzongás beleférhet…

Amennyiben szeretjük a horror műfaját és imádunk borzongani a hihetetlen és ijesztő sztoriktól, akkor azért a Halloween sem áll olyan messze tőlünk, szóval íme hét könyv és filmadaptáció, amelyek fel tudják idézni ennek a napnak a hangulatát, amikor az élők és holtak igazán közel kerül egymáshoz.

Ragyogás

Az egyik legnépszerűbb Stephen King regény akkor kapott igazi kult státuszt, amikor megjelent Stanley Kubrick filmfeldolgozása, Jack Nicholsonnal a főszerepben. Aki végig nézi az író megörülését a hótól elzárt, szinte üres szállodában és ahogy elkezdi terrorizálni a családját, garantáltan nem fogunk utána nyugodtan aludni.

A bárányok hallgatnak

Sokszor mondják, az emberek által elkövetett borzalmak minden képzeletet felülmúlnak. Ahhoz, hogy igazán megborzongjuk semmilyen túlvilági sztorira nincs szükség, elég csak ezt a sorozatgyilkosról szóló könyvet elolvasnunk. Az Anthony Hopkins-szal készült filmadaptáció sem lett rosszabb…

Drakula

Íme az egyik legnagyobb klasszikus! A leghíresebb vámpír története minden horrorkedvelőnek kötelező olvasmány és igen, a Halloween tökéletes alkalom arra, hogy újra elővegyük Bram Stoker ma már több mint 120 éves történetét!

A kör

Koji Suzuki regények több feldolgozása is született és egy olyan misztikus főgonoszt sikerült kreálnia mely ezek után archetípusa lett több népszerű horror túlvilági antagonistájának, Samsara megállíthatatlan és egy legyőzhetetlen rém minden modern kommunikációs csatornát igénybe vesz, hogy utolérje leendő áldozatát.

Rosemary gyermeke

Ira Levin regényét az Oscar-díjas Roman Polanski dolgozta fel a hatvanas évek végén, megint csak egy olyan horror-dráma alapvetést készítve, mely számos egyéb világhíres későbbi mű inspirációjaként szolgált (Az ördög ügyvédje, Ítéletnap, Ómen stb). Mind a könyv, mind a film elsősorban a sátánizmus rendkívül realista ábrázolásával és reménytelen hangulatával ragadta meg az olvasókat és a nézőket.

Ne nézz vissza!

Íme egy másik, itthon kevésbé népszerű 70-es évekbeli horror klasszikus Daphne du Maurier novellája alapján, melyből szintén számtalan feldolgozás és újraértelmezés született. A helyszín a gyönyörű Velence, gótikus hangulat, látomások, víziók, gondolák végül rettegés ebben a pszichológiai thriller és misztikus horror egyvelegben.

Az ördögűző

Mi mással is zárhatnánk a sort, mint ezzel a maga korában igazi botrányt kavart filmadaptációval. William Friedkin feldolgozása első helyen szerepel az „501 film amit látnod kell…” horror szekciójában. Gyakorlatilag kategória teremtő mozi, az ördögi megszállottságról szóló történetek mind-mind ehhez a sztorihoz nyúlnak vissza! Az eredeti regény szerzője, William Peter Blatty forgatókönyvíróként vett részt a munkálatokban, melyért Oscar-díjjal jutalamazták.

Halloween video bonus from PocketBook. Watch now!

Hát
Aa HD