A legjelentősebb szerelmespárok az irodalomban: a PocketBook 2021-es Romantikus-díjkiosztója

2021. február 10.

Valentin-napkor a szerelemről szól minden: filmek, reklámok és természetesen a könyvek hirdetik a boldogságot. Tudjuk, hogy az irodalomban a szerelemnek mindig is központi szerepe jutott, legyen akár szó klasszikus regényekről, fantasykről vagy krimikről, persze ezek a művek a romantikus emberi kapcsolatokat mind-mind máshogy írják le.

Úgy döntöttünk, hogy idén Bálint-nap alkalmából létrehozunk egy képzeletbeli díjkosztót, ahol a világirodalomban feltűnő számunkra kedvenc szerelmespárait díjjazzuk. Ez lett a „Romantic Awards 2021 of PocketBook”, ahol összemérhetik szerelmük erejét Rómeó és Júlia Bella és Edward mindent legyőző kapcsolatával. Ismerjétek meg a díjjak nyerteseit az alábbi kategóriákban:

Klasszikus irodalom

1. „Rómeó és Júlia” – Rómeó és Júlia

Kissé elcsépeltnek hangzik, de még díjkiosztó sem lehet az irodalomtörténet talán leghíresebb szerelmespárja nélkül. És természetesen ők az első helyezettek a klasszikus irodalom kategóriájában. Shakespeare klasszikus tragédiája még évszázadokkal a megjelenés után is az igaz szerelem szimbóluma örök érvényű tanulságokkal.

2. „Szerelem a kolera idején” – Florentino és Fermina

Marquez minden művét áthatja a Latin-Amerikai érzelmesség és romantika, de ezek közül is, mint egy felhőkarcoló emelkedik ki Florentino Arisa és Fermina története. Ezt a könyvet elolvasva még a szerelem szkeptikusak is hinni kezdenek!

3. „A nagy Gatsby” – Jay és Daisy

A 20. század egyik legnagyobb hatású műve, mely a világirodalom egyik legkiemelkedőbb szerelmi története is egyben. Már csaknem száz éve jelent meg ez a csillogó amerikai álmot leleplező regény, amely azóta is az olvasni szeretők minden generációjának nagy kedvence.

Disztópiák

1. „1984” – Wintson és Júlia

Íme a bizonyíték, hogy még a legkomorabb művekben is van helye szerelemnek. Egy világban ahol a hétköznapi emberek minden lépését figyeli a zsarnok hatalom, teljesen valószerűtlennek tűnik egy romantikus kapcsolat és mégis a főhős eleve kudarcra ítélt lázadásának egyik fő hajtóereje lesz ez az érzelem. A kapcsolat azonban ugyanúgy mint a rendszer elleni lázadás, irreális és teljesen reménytelen. Éppen ettől lesz igazán szép és különleges az a pár együtt töltött óra…

2. „Ne engedj el…” – Kathy és Tommy

A Nobel-díjas író Kazuo Ishiguro egyik leghíresebb regénye nem nevezhető klasszikus disztópiának. A nem túl távoli jövőben a szervdonoroknak létrehozott érző, lélegző emberi klónok között szövődő szerelem mutatja be, hogy az ember mennyire embertelen tud lenni egy elképzelt fantasztikus világban ahol az örök élet már csak egy karnyújtásnyira van (azoknak persze akiknek erre van elég pénze).

3. Az éhezők viadala – Katniss és Peeta<

Ugye senki nem gondolta, az egyik leghíresebb young adult disztópia szerelmespárja kimarad a díjjazottak közül. Az ő történetük sem szokványos, a túlélésért folytatott harc és majd a diktatúra elleni csaták közepette nem igazán marad idejük a romantikára, de végül csak-csak egymásra találnak.

Modern regények

1. „Normális emberek” – Connell és Marianne<

A 21. század Salingere, Sally Rooney második regényének szereplőire sokszor magunkra ismerhetünk. Gondolataik, szavaik, cselekedeteik szinte a saját életünkben is vissza-vissza köszönnek, ennek ellenére a két főszereplőről szóló regény mégis a klasszikus, évszázados szerelmi történetekre hajaz. A folyamatos bizonytalanság és az érzések fel nem ismerése már ott volt a középkori irodalomban is.

2. „Szerelmi történet” – Jenny és Oliver

Akinek nincs ott a polcán Erich Segal leghíresebb romantikus regénye az a belőle készült filmet biztosan látta. A nyolcvanas évek alapműve, mely a mindig visszatérő retro idején újra és újra feltűnik a sikerlisták élén. A szomorú szerelmi történet is igazi klasszikus, minden van benne, családi kitagadás, önállóan elért sikerek, de sok hasonló történettel ellentétben, itt elmarad a happy end.

3. Bridget Jones naplója – Bridget és Mark

A 90-es évek legnépszerűbb szingli alapműve, végülis az igaz szerelemről szól. Az még mindig vita tárgya, hogy a szereplők mennyire klasszikusak, sokan egészen Jane Austen Büszkeség és balítéletének modern változatát látják Brigdet történetében. Mindenesetre az nem tagadható, hogy a regény az első oldalaktól lenyűgözi az olvasót humorával és keserédes romantikájával.

Fantasy könyvek

1. „Harry Potter-sorozat” – Ron és Hermione

Reméljük Harry és Ginny nem sértődnek meg, de a Rowling-saga fő szerelmespárja és egyben a fantasy és gyermekirodalom egyik leghíresebb romantikus kapcsolatának résztvevői, mégiscsak Ron és Hermione. Hét köteten keresztül bontakozik ki és teljesül be szerelmük, amely még a végső, epikus, Voldemort elleni csatát is túléli.

2. „Alkonyat-sorozat” – Edward és Bella

Vajon végül kit választ Bella, Edwardot vagy Jacobot? A modern fantasztikus szerelmi háromszögek alapműve Stephen Meyer népszerű sorozata, aki megteremtette a modern fantasy és egyben a popkultúra egyik legnépszerűbb szerelmespárját.

3. Vaják – Geralt és Yennefer<

Elképzelhető-e a klasszikus fantasyk világában összeillőbb pár, mint egy mindig magányos szörnyvadász és egy hatalmas, a képességeitől sokszor megriadó varázslónő? A párosnak nem csak a külvilág istentelen teremtményeivel, hanem belső démonjaikkal is együtt kell megküzdeniük, de ez csak erősebbé teszi szerelmüket.

Krimik

1. „A postás mindig kétszer csenget” – Frank és Cora

A szerelem néha furcsa (és borzasztó) döntésekbe hajszolja bele az embereket. Frank a csavargó, szezonális melós és az étterem – ahol éppen dolgozik – tulajdonosának felesége, illetve a közöttük szövődő kapcsolat is megerősíti ezt James M. Cain alapműnek tekinthető krimijének lapjain.

2. „A Manderley-ház asszonya” – a Winter házaspár

Az itthon is népszerű múlt század eleji (1938) krimi a korabeli nemesi szerelmek világába kalauzolja olvasóját melyben a fiatal Rebecca elfogadja a gazdag és titokzatos Maxim de Winter házassági ajánlatát. A történet középpontjában a gyönyörű de vészjósló hangulatú birtok a Manderley áll, melynek megszerzéséért és megtartásáért dúl a harc a lelkekben és a lelken kívül egyaránt. És ez az állandó csatározás képes két ember furcsa kapcsolatát szerelemmé kovácsolni.

3. „Botrány Csehországban” – Sherlock és Irene

A detektív zseninek tényleg volt ideje a sok-sok nyomozás mellett a szerelemre? Sir Arthur Conan Doyle első Sherlock Holmes novellájában még volt. A későbbi történetekben vissza-vissza térő operaénekesnő, aki nem mellesleg briliáns csaló is volt egyben, több (nem csak szakmai) szempontból is lenyűgözte a világ egyik leghíresebb detektívjét.

Hát
Aa HD