10 optimista könyv, amely mindig képes mosolyt varázsolni az arcunkra

2020. április 1.

Mostanában nagyobb szükségünk van a lelki békére, a pozitív gondolkodásra és egy kis jó hangulatra, mint még soha. Ha úgy érzed, hogy egy kis olvasással ezt meg tudod magadnak teremteni, de nincs ötleted, hogy milyen könyvet válassz az otthoni felüdüléshez, most segítünk neked! Összeállítottunk egy különleges könyvlistát, az írások tele vannak kedvességgel, aranyos humorral, néhol egy kis romantikával, ezekből az érzésekből, gondolatokból soha nem elég. Olvasd el a listában szereplő bármelyik művet, hogy újra jó hangulatba kerülj, oszd meg barátaiddal, családoddal élményeidet, hogy ők is veled nevessenek!

1. Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó

Minden idők legnagyobb magyar ponyvaszerzőjének műveivel természetesen a teljes listát megtölthetnénk. Nehéz is volt választani, melyik könyve kerüljön be a listába (hiszen más „szerzőknek” is szeretnénk esély adni, hogy felvidítsanak minket). A tizennégy karátos autót azért választottuk, mert ebben a hamisítatlan Rejtő-humor mellett van rengeteg romantika is, illetve a főhős mintha egy kicsit „ártatlanabb” lenne, mint a többi regényben… A rekesz- és nevetőizmok „görcsveszélye” természetesen így is garantált.

Ez a regény elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban: https://mek.oszk.hu/01000/01044/

2. Békés Pál: A női partőrség szeme láttára

Kissé még a Rejtő-vonalon maradva ajánljuk ezt a hamisítatlan tragikomédiát, színházban lenne érdemes inkább megnézni, de mivel oda mostanában nem lehet menni így marad az eredeti leírat. Hangoskönyv és készült belőle, tele van nagyon vicces helyzetkomikumokkal és ebből az olvasmányból sem hiányzik a szerelmi szál.

3. Nemere István: A kupolaváros titka

A kortárs ponyva, tudomány és tényirodalom egyik legtöbbet alkotó szerzőjének könyvei között is érdemes körülnézni. Mi most egy ifjúsági sci-fit ajánlunk Nemerétől, amit viszont felnőtteknek is érdemes elolvasni, ha szeretnének egy kicsit elrugaszkodni a mindennapi problémáktól. Ez a hangulatos kis fantasztikus történet három, még kisiskolás de leendő űrkadét megpróbáltatásait meséli el, akik több napra egy elhagyatott holdi bázison rekedtek. Nagyon aranyos, humoros és izgalmas robinzonád.

4. Karinthy Frigyes: Így írtok ti

A szerzőt úgy gondoljuk nem kell bemutatni, ugyebár a 20. és 21. századi magyar humoristagenerációk archetípusáról van szó. Leghíresebb műve az Így írtok ti, mely a Karinthyval azonos írói nemzedék hamisítatlan, megismételhetetlen karikatúrája, szinte jobban megismerhető belőle a múlt század eleji hazai irodalom, mint magukból a művekből. Többet nem is írnánk róla, aki bírja az elegáns, szerethető kifigurázásokat, annak ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnia!

A válogatás letölthet a Magyar Elektronikus Könyvtárból: http://mek.niif.hu/00700/00716/

5. Dolák-Saly Róbert: Madáretető

Mielőtt ráfordulnánk a nemeztközi irodalmi színtérre, legyen itt egy ajánlás az abszurd humor kedvelőinek is. A szerzőről, vagyis Boborjánról, biztosan nem szükséges írnunk. E könyve kissé hasonlít Karinthy művéhez, de ez az írásgyűjtemény inkább műfaji paródiák összesége… Az elsüllyedt kontinens Agyatlantisz felfedezésekor a régészek birtokába számos felbecsülhetetlen kincs jut, többek között három teljesen épen maradt napilap.

6. Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Már a cím is vicces ugye? És végül csak megfilmesítették a világ legviccesebb sci-fi regényét. A mozis adaptáció nem lett olyan jó, de nem is lett rossz. Egy könyvről szól ez a könyv, egy könyvről ami nem a Földön íródott, nem is igazán földieknek, akiknek (egy kivétel) amúgy már a történet elején lehúzzák a rolót…

7. Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Ha Douglas Adams a humoros sci-fi koronázatlan királya akkor Pratchett a vicces fantasy irodalomé. A Korongvilág sorozatának legjobbra értékelt művét, a sárkányokról szóló Őrség! Őrség! kötetet választottuk (olvasói ajánlások alapján), de ha szeretnénk kicsit „eltűnni” a valóságból bármelyik kötetét felcsaphatjuk.

8. Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

Az ugyanúgy nagyon jól sikerült, szinte azonnal kultstátuszba került filmfeldolgozás tette híressé ezt a generációs „iróniaregényt”, igazi angol humor, a Bridget Jones könyvek férfiakról szóló változatának tartják… Kell róla többet írunk?? Nem hisszük!

9. Eric Knight: Sam Small csodálatos élete

Sam Small történetei az 1940-es években íródtak, Nagy Britanniában. Szóval ez egy hamisítatlan korabeli angolszász humorral megtűzdelt elbeszélés gyűjtemény, melyet Szerb Antal fordított magyarra. Az írásokat többek az abszurd humor bölcsőjének tartják, melyekből hazai és nemzetközi szerzők egyaránt merítettek. Kis Sámuel igazi angol jámbor kisember…lenne…ha például nem kezdene el repülni egyik pillanatról a másikra felforgatva ezzel egy egész amerikai nagyvárost…

10. Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Végezetül ismét vegyünk elő egy ifjúsági regényt, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő humorpótlékot ezekben a nehéz időkben. Szóval ez egy titkos napló, ami viszont mindenki számára olvasható. Nézzük a „szerző” elhatározásait az új évre (1982. ködös január 1-jéjén): 1. Hű leszek Pandorához. 2. Éjszakára beviszem a biciklit. 3. Nem olvasok fércműveket. 4. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. 5. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. 6. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit. 7. Használat után kimosom a fürdőkádat…

Hát
Aa HD