Augusztus elején volt egy csodálatos dupla-szülinap: Mary Poppins és a muminok együtt partiztak

2020. augusztus 25.

Tudtátok, hogy augusztus 9-én egyszerre két igazi híresség szülinapja volt? Két hihetetlenül csodálatos író születésének évfordulója is ezen a napon van! Pamela Traversről és Tove Joanssonról van szó. Az első minden idők leghíreseb dadusának történetével az esernyővel érkező Mary Poppinsal ajándékozta meg az emberiséget, a második nélkül pedig nem ismernénk a jóságos trollokról szóló meséket, a muminok kalandjait.

Mennyi fantázia, tehetség és szeretet kellett ilyen szokatlan mégis aranyos teremtmények létrehozásához?! Meg ugye némi extravagancia. Összegyűjtöttünk számos érdekes tényt a szerzők életéből, hogy ti is jobban megismerjétek őket. Ezek alapján el tudjátok dönteni, melyikük személyisége volt különlegesebb:

  • 17 éves korában Pamela Travers Nagy-Britanniából Ausztráliába utazott, hogy ott híres színésznő legyen, de nem sikerült meghódítani Sydney színházait és újságíróként kellet végül elhelyezkednie, hogy biztosítsa megélhetését.
  • Tove Jansson az első mumin-trollt Immanuel Kant filozófus karikatúrájának készítette el (illusztrátorként is dolgozott), de végül a lények a gyerekek millióinak szívét hódították meg és a szerző csak az emléktárgyak forgalmazásából milliókat keresett.
  • Pamela Travers az ezotéria, a klasszikus és alternatív vallásfilozófiák nagy rajongója volt, személyesen ismerte kora néhány híres filozófusát: George Gurdjieffet és Krishnamurtit.
  • Jansson gyakran rejtözőtt el a hírnév, a paparazzik és újságírók elől Klovaharun gyönyörű szigetére, amelyet először csak kibérelt majd később meg is vásárolt magának.
  • Pamela Travers soha nem házasodott meg és soha nem született saját gyermeke. Nem sokkal 40. születésnapja előtt örökbefogadott egy Camillus nevű fiút. Ez még nem lenne annyira szokatlan dolog, de a fiúnak volt egy ikertestvére, akinek örökbefogadását az írónő valamilyen oknál fogva megtagadta. Sokáig titkolta mindezt a fiú előtt, de mikor Camillus 17 éves korában kiderültek a dolgok, a már majdnem felnőtt gyermek azonnal és örökre elhagyta a Travers házat…
  • Tovenak sem volt se férje, se gyermeke. 35 éves korában ébredt rá leszbikusságára és néhány évvel később megismerte élete szerelmét, a szintén grafikusművész Tuulikki Pietilät.
  • Travers sokáig nem engedte, hogy a Mary Poppinsből filmet forgassanak, végül Walt Disneynek sikerült rábeszélnie, hogy adja el neki a megfilmesítés jogait. A könyvből készült filmet viszont utálta – amely azóta ugye egy hollywoodi klasszikus lett.
  • Jansson nagy csalódást okozott családjának és barátainak mikor az eredeti Mumin grafikákból képregényeket kezdett el gyártani az Associated Press számára, elsősorban az angol piacra. Végül azonban mindenki belenyugodott a dologba, mikor profitáltak a döntésből: Tovenak végre stabil jövedelme lett, a popkultúra pedig világraszólóan izgalmas figurákkal gazdagodott és a rajongók rendszeresen belenézhettek a muminok újabb és újabb kalandjaiba.
Hát
Aa HD