Tavaszi inspiráció: A világirodalom 8 legnépszerűbb, briliáns női szerzője és remekműveik

2020. március 5.

A tavasz minden évben nemcsak a régóta várt melegebb idővel és a vidámabb, napos hangulattal, hanem egy szép, tiszteletteljes ünneppel is kezdődik. Természetesen március 8-ára, a Nemzetközi Nőnapra gondolunk. Az alkalom előestéjén nyolc hihetetlenül tehetséges és sikeres női szerzőt szeretnénk bemutatni, akiknek könyvei több millió példányban keltek el szerte e világon és rengeteg olvasóra hatottak és hatnak mind a mai napig.

1.Jane Austen

Manapság már furcsának és hihetetlennek tűnik, de a világirodalom egyik legjelentősebb női szerzője nagyon is dilemmában volt anno, hogy regényeit saját nevével merje-e kiadni. Akkoriban (a 18–19. század derekán) ugyanis szokatlan, mondhatni udvariatlan volt, ha egy nő irodalmi (és szinte bármilyen művészeti) alkotóként próbált érvényesülni. A világ tulajdonképpen csak a halála után ismerte meg Jane Austen nevét és műveit.

Mit érdemes olvasni tőle:

„Büszkeség és balítélet”

A 19. század egyik legjelentősebb realista klasszikusa. Egy gyönyörű, több szálon futó szerelmi történet, amelyből számtalanszor készítettek mozi és TV filmet meg persze és sorozatokat. De azt tudtátok-e, hogy egy másik, igen népszerű regény alapját is képezte?? Ez nem más, mint a „Bridget Jones naplója”.

Ez a regény letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból több formátumban is: https://mek.oszk.hu/00300/00317/

2.J. K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling „felemelkedésének” története valójában egy az életben is valóra vált mese a kitartásról és az alkotásokhoz való ragaszkodásról: a számtalan kiadói visszautasítás, a felhalmozott adóságok és sok-sok barát elfordulása után végül a Harry Potter sorozat több éves vesszőfutás után példátlan siker lett. A műveknek jelenleg is többmilliós rajongói bázisa van és ő volt az első szerző, aki több mint 1 milliárd dollárt keresett könyveivel és azok megfilmesítési jogainak eladásával. Mit lehet ehhez hozzátenni? Mint ahogy az elején írtuk, ez egy valóra vált varázslat.

Mit érdemes olvasni tőle:

„Átmeneti üresedés”

Rowling könyveit elsősorban a Harry Potter világához kötik, ezért annál érdekesebb a szerző tehetségét egy kevésbé ismert oldaláról nézni. Az angliai kisvárosban játszódó „Átmeneti üresedés” egy meglehetősen érett regény a sokszor kesze-kuszán alakuló emberi életekről. Ebben a regényben Roxfort bizony még említésre sem kerül.

3.Agatha Christie

Eléggé vicces, hogy a krimik koronázatlan királynője, aki ugye világraszóló bestsellerek szerzője, majdnem könyvek nélkül töltötte le egész életét, mert édesanyja nem akarta, hogy lány megtanuljon olvasni. Azonban ez egyáltalán nem akadályozta meg Agathát abban, hogy 8 éves korában magától elsajátítsa az írást és az olvasást, majd néhány évtizeddel később a detektív irodalom igazi csillagává váljon.

Mit érdemes olvasni tőle:

„Gyilkosság az Orient expresszen”

Talán ez Hercule Poirot – imádott belga nyomozónk – egyik leghíresebb és legnépszerűbb kalandja. A szerző többször utazott az Orient gyorsvonaton, és egyszer tényleg olyan izgalmas helyzetbe került, amelyet végül beleírt a regénybe: a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a vonat jó sokáig vesztegelt a pálya egy kieső szakaszán.

4.Elizabeth Gilbert

A 2006-os megjelenése óta az „Ízek, imák, szerelmek” sorozat emlékiratai nők millióinak váltak kedvenc könyveivé. Bár Gilbert már e regénye előtt is meglehetősen népszerű írónak számított, az Ízek, imák, szerelmekkel minden megváltozott: óriási eladások, felkerült a világ legbefolyásosabb embereinek listájára, sikeres filmfeldolgozás Julia Roberts a főszerepben. A szerző elismerte, hogy történetét részben nem más, mint az Oz a nagy varázsló inspirálta, ennek a regénynek az olvasásával kezdődött irodalom iránti máig olthatatlan szeretete.

Mit érdemes olvasni tőle:

New York lányai

Gilbert legújabb regénye az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzol bennünket, és elmerülhetünk a laza erkölcsű, néhol alkoholgőzős bohémia életében. A főszereplő sok szempontból megosztó személyiség, de belső ereje és bátorsága mindenkit le fog nyűgözni.

5.Charlotte Brontë

Charlotte sajnos igen fiatalon, 38 éves korában, meghalt, ennek ellenére élete tele volt fényes és szemléletes (szinte regénybe illő) pillanatokkal: kezdve a házas tanár iránti felelőtlen szerelemtől a hatalmas irodalmi sikerig, mely rajongók seregével járt, amelyet bizony maga Victoria királynő vezetett. Sokan úgy gondolják, ő volt az, aki első alkalommal használta (talán úgyis leírhatjuk: feltalálta) a „gyermek-narráció” irodalmi technikáját. Charles Dickens később beismerte, kölcsönvette ezt az ötletet a Copperfield Dávid regényéhez.

Mit érdemes olvasni tőle:

Jane Eyre

A regény első kiadásakor a nagyközönség és a kiadó is meg volt győződve arról, hogy a szerző egy Carrer Bell nevű, igen tehetséges úriember. A könyv gyorsan híressé vált, a kritikusok dicsérték. Azóta Brontë ezen művét a világ egyik leghíresebb, klasszikus fejlődésregényeként tartjuk számon. Varázsa nem csak a cselekményben és a karakterekben rejlik, attól is nagyívű, hogy megpróbál megszabadulni a viktoriánus kori regény hagyományaitól, ezáltal szembefordul a kor szinte minden elvárásával. A legjobb módszer annak bizonyítására, hogy könyv még aktualitása, ha újra olvassuk.

Ez a regény letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból több formátumban is: https://mek.oszk.hu/05600/05680/

6.Elena Ferrante

Az olasz szerzőnek sikerült az egész világ figyelmét magára vonnia könyveivel. Persze a lényeg nem abban van, hogy amúgy mennyire titokzatos és rejtőzködő (a média nagyon sokáig töprengett azon, vajon ki rejtőzik a Ferrante álnév alatt), hanem a tagadhatatlan tehetségben és írói zsenialitásban, amellyel karaktereit és szülővárosát, Nápolyt bemutatja.

Mit érdemes olvasni tőle:

Briliáns barátnőm

Ha egyáltalán nem ismerjük Ferrante munkásságát, akkor értelemszerűen válasszuk a Nápolyi regények első részét. Gyönyörű, poétikus történet két teljesen különböző személyiségű lány barátságáról, amely a második világháború utáni Nápoly utcáin zajlik.

7.Margaret Atwood

Korunk egyik legjelentősebb írója, aki kétszeres Booker-díj nyertes (2000 és 2019) Kanadában látta meg a napvilágot tudományos kutató szülők gyermekeként. Gyermekkorát sok, mondhatni kalandos utazással töltötte, talán ennek is köszönhető, hogy korán felfedezte magában az írás iránti vágyat és tehetséget. Atwood rengeteg műfajban és kategóriában publikált már: sci-fi, gyermekirodalom, tudományos, ismeretterjesztő könyvek, versek és esszék. 2016-ban még a saját képregényét is adott ki!

Mit érdemes olvasni tőle:

A szolgálólány meséje

A világ jelenleg talán leghíresebb disztópiáját még 1985-ben adták ki először. A kultikus státuszt lassan, de biztosan érte el: anno több díjat is kapott, a kritikusok elismerték egy szűkebb olvasói kör imádta. A történet 2017-ben egy TV sorozat feldolgozásnak köszönhetően soha nem látott népszerűségre tett szert. Ha ezt láttad mindenképpen érdemes elolvasni az eredetit is.

8.Donna Tartt

Könyvei csodálóinak nagy sajnálatára Donna eddig csak három regényt írt, legutóbbi amúgy egy Pulitzer-díjat ért. Sok írótársával ellentétben Tartt nem igazán szereti a nyilvánosságot: a sikerek és elismerések nem vonják el a figyelmét munkáról és az újságírók, rajongók hada elől sokszor menekül vadregényes, elhagyatott tájakra, a világ szélére, mint kedvenc karaktere, Pán Péter. A szerző maga is elismeri, hogy Sir James Matthew Barrie regényének ifjú főszereplője valamilyen formában szinte az összes általa írt műben megjelenik.

Mit érdemes olvasni tőle:

Az Aranypinty

Kétségkívül ez Donna Tartt legsikeresebb regénye, amely a bonyolultság és az egyszerűség furcsa, utánozhatatlan és gyönyörű kombinációjából áll össze. Úgy tűnik számodra, hogy a főszereplő Theo kalandjaiban és a Twist Olivérben sok a közös? Teljesen igazad van! Tartt többször Dickenst nevezte kedvenc írójának, és nem tagadja, hogy a viktoriánus kori író művei erősen befolyásolják munkásságát. Ha még nem olvastad az Az Aranypintyet feltétlenül írd fel a listádra!

Hát
Aa HD