Távol az iskolától: 5 ok, amiért a gyerekeknek szüksége lehet e-könyv-olvasóra a karantén ideje alatt

2020. április 20.

Mindenki tudja, hogy a világban történt események ellenére sem szabad elhanyagolni a gyermekek, fiatalok oktatását. Manapság már nagyon sok lehetőség van az otthoni, internetes tanulásra és van ahol a digitális oktatási is egészen jól működik. Viszont a gyerkőcök ezáltal sokkal többet ülnek számítógép előtt, az online tevékenységük ellenőrzése pedig nagyon körülményes. Dolgozat vagy esszéírás közben könnyen elcsábulhatnak és a laptop vagy a táblagép máris játékkonzollá, filmlejátszóvá alakul. Ez a fajta ugrálás az eszközön végzett tevékenységek között eléggé általános, de sajnos nem jó szokás.

Az online jelenlét vagy az alkalmazások használatának korlátozása helyett érdemes olyan eszközökre figyelmet fordítanunk, amelyek alkalmasak tanulásra és nem elvonják a figyelmet, hanem segítik a koncentráció ennek során. Ilyen eszközök lehetnek a PocketBook e-könyv-olvasók

Öt ok, amiért egy PocketBook készülék a legjobb segítség lehet a tanulás során:

1. Szemkímélő kijelző

Az e-könyv-olvasó képernyője teljesen biztonságos a szem számára, semmilyen módon nem fárasztja és nem károsítja látószervünket. A táblagépek és az okostelefonok LCD képernyőitől eltérően, –amelyek esetében a panelek mögött van a világítás –, az e-ink kijelző csak a környezet fényét használja, mint amikor papírkönyvet olvasunk. Ebből kifolyólag a gyermek sokkal kevésbé fárad el az olvasásban, és az új információ befogadása sokkal természetesebb (hasonlóan mintha nyomtatott könyv oldalait lapozgatná)

2. Az eszköz használata nem tereli el a figyelmet az olvasásról

A táblagépeken és okostelefonokon rengeteg alkalmazás van, amely nemcsak könyvek olvasására, hanem rajzfilmek nézésére vagy játékra alkalmas és minden eszközön van internethozzáférés. Ez néhány esetben előny, de a gyermekek figyelmének megtartását ezek hátrányosan érinthetik, különösen igaz ez a tinédzserekre, akiknek már természetes, hogy saját eszközük van és azon szinte mindenhez teljes hozzáféréssel rendelkeznek. Az ő figyelmük rendre elkalandozhat és ahelyett, hogy könyveket olvasnának vagy a feladattal foglalkoznának, sokszor a közösségi hálózatokon „találják magukat”. Más szavakkal, ezen eszközök esetében óriási az esély arra, hogy a figyelmük állandóan elterelődik a kitűzött céltól.

A PocketBook eszközök is képesek az internetre csatlakozni wi-fin keresztül, de az ilyen típusú böngészés csak keresésre, illetve az online tudástárak látogatására alkalmas. Például Youtube videókat nyilvánvalóan nem lehet nézni rajtuk.

3. Minden a kényelmes olvasásért van

Az e-könyv-olvasó nem vonja el a figyelmet a legfontosabb dologtól: az olvasástól. Mi több számos eszközt kínál a szöveg feldolgozására, ezek mind-mind nagyon hasznosak lehetnek a tanulás során:

• Könyvjelzők oldalakhoz adása és jegyzetek készítésének lehetősége;

• A könyv kijelölt részeinek elmentése külön mappákba és ezekhez is lehet jegyzetek fűzni;

• Az idegen szavak fordításának képessége az előre telepített szótárak segítségével.

Ezenkívül a PocketBook eszközök rendkívül ergonomikusak, kis súlyuk (mindössze 155-300 g) lehetővé teszi akár egy gyermek számára is, hogy akár órákig kézben tartsa. Az oldalak lapozása a fizikai gombok és az érintőképernyő segítségével is lehetséges.

4. Mindig kéznél van az iskolai könyvtár

A PocketBook e-könyv-olvasó egy hatalmas könyvtár is lehet, amely több ezer könyv tárolására alkalmas, és akár egy hónapig üzemelhet feltöltés nélkül. De ez még nem minden! A PocketBook eszközök hihetetlen számú fájlformátumot támogatnak: 19 e-könyv, 4 grafikus és 3 audio formátum (amennyiben az eszköz rendelkezik vezetékes vagy bluetooth alapú hangkimenettel) nyitható meg rajtuk. Ez azt jelenti, hogy az eszköz probléma nélkül kezel minden tankönyvet:

• Szerepeljenek bennük akár matematika, fizika, kémia képletek és grafikonok;

• Biológia, földrajz, történelem témájú digitális kiadványokat illusztrációkkal;

• Nyelvkönyveket különböző feladatokkal és kiegészítő hanganyagokkal.

5. Tanulásra és szórakozásra egyaránt használható az e-köny-olvasó

Az olvasás az egyik legjobb szórakozás és az egyik legfejlesztőbb kikapcsolódás. Persze előfordulhat , hogy gyermeke nem ért ezzel egyet. A jó hír azonban, hogy az e-könyv-olvasó tökéletes eszköz az olvasás megszerettetésére. Lássuk hogyan:

• Természetesen a gyerekek imádják az új kütyüket. Ha már olvasniuk kell, tegyék ezt egy modern „menőn” kinéző e-könyv-olvasó eszközön. Van akinél már számít a nagyteljesítményű processzor és természetesen fontos a 6, a 7.8 vagy akár a 10,3 hüvelykes, érintőképernyős e-ink panel, a megfelelő háttérvilágítás és az intelligens SMARTlight technológia, meg persze a Bluetooth és az audio fájlok támogatása.

• Meg kell próbálnunk felkelteni gyermekünk figyelmét a nekik való, könnyen olvashatókaland­regényekre és képregényekre. Természetesen a PocketBook készülékek akár nagyobb formátumú képregényeket is képesek megjeleníteni. Idén nyáron pedig bemutatjuk az első európai e-könyv olvasót, melyben a legutolsó generációs színes e-papír kijelző lesz!

• Olvassunk együtt a porontyokkal. Semmi sem javítja jobban a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatokat, mint a szabadidő közös eltöltése. Egyszerre lehet hasznos és szórakoztató a közös olvasás. Ha meg teremtjük ennek családon belüli hagyományát, úgy nevelhetünk gyermekünkből lelkes olvasót, hogy közben mi is hódolunk egyik kedvenc szenvedélyünknek, az olvasásnak!

Hát
Aa HD