A csodálatos Daniel Keyes – érdekességek és legjobb művei

2020. augusztus 25.

Kedvenc írónk New Yorkban született, orosz emigránsok gyermekeként és bár nem volt szokványos gyermekkora végül pszichológiai diplomát szerzett, majd úgy döntött az irodalomnak szenteli további életét.

Sokat írt népszerű tudományos magazinoknak majd felvették az akkoriban igen népszerű Atlas Comics szerkesztőségébe, amelyet Stan Lee (a Marvel képregények alapítója és a leghíresebb szuperhősök szellemi atyja) vezetett.

A Charlie Gordonról szóló története hozta meg számára az igazi az elismerést. A „Virágot Algernonnak” című elbeszélését a Hugo sci-fi díjra jelölték. A néhány évvel később megjelent, azonos című, immár regény formátumú kötete pedig szinte azonnal megkapta a másik legrangosabb tudományos fantasztikus irodalmi díjat, a Nebulát. Ez egy egyedülálló rekord, a két legjobb sci-fi díj szinte ugyanazért a műért.

A „Virágot Algernonnak” azóta is bestseller, Magyarországon is a legjobbra értékelt fantasztikus regények között van a mai napig. Ez a történet egy emberről szól, aki sokkal kevesebb lehetőséget kapott az élettől, mint mások, kitartásának, elszántságának köszönhetően azonban irigylésre méltó helyzetbe kerül és végül egy kísérletnek köszönhetően teljesen megváltozik az élete. Charlie a főszereplő aki korábban még a legegyszerűbb szavakat sem tudta elolvasni a „varázslat” hatására kora egyik legokosabb emberévé válik és szinte minden tudást szivacsként képes magába szívni. Azonban arra is rá kell jönnie, hogy a kiemelkedő intelingencia nem mindig elég a sikerhez és a boldogsághoz.

Második leghíresebb műve a „Szép álmokat, Billy!”, mely egy valós, mondhatni megtörtént esetet feldolgozó regény. A főszereplő 24 személyiség „tulajdonosa”, akiről nagyon nehéz eldönteni, kicsoda valójában, kezelésre szoruló pszichiátriai beteg vagy egy hidegvérű gyilkos aki egy egész nemzetet megpróbál becsapni…

A fenti mesterművek mellett szívesen ajánljuk még Keyes alábbi könyveit nektek:

  • Érintés
  • Az ötödik Sally
  • Bűnös-e Claudia?
  • Billy Milligan háborúi
  • Jóslatok az őrültek házából
Hát
Aa HD