Milyen könyvet és filmet érdemes olvasni és megnézni Charles Dickens születésnapja alkalmából: a legjobb regények és mozi adaptációk

2020. február 6.

A viktoriánus kor egyik legnagyobb írója, az angol nyelv egyik legkiválóbb művelője Charles Dickens. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szánt történetei tele vannak emberséggel, humorral és kedvességgel. Legtöbb könyve éppen ezért ideális családi mozi és tv film feldolgozásnak, már 1911-ben megfilmesítették egyik leghíresebb történetét a Copperfield Dávidot és azóta több mint 70 (!) film vagy sorozat készült műveiből. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttük, milyen ikonikus a produkciókat készültek regényeiből, novelláiból:

Karácsonyi ének

Ez a kissé melankolikus, de rengeteg szeretetet sugárzó és boldog véget érő történet is számtalan filművészt inspirált sok-sok remekmű elkészítésére. A legújabb változatok közül a Robert Zemeckis által rendezett mozifilmet érdemes megemlíteni amiben olyan híres hollywoodi sztárok szerepeltek mint Jim Carrey, Gary Oldman és Collin Firth. És ott van persze a BBC friss sorozata amely viszont tényleg meglehetősen komorra sikeredett Guy Pearce főszereplésével. A Karácsonyi ének esetében is az alkotók gyakran eltérnek az eredeti történettől, amiből egészen érdekes feldolgozások születnek.

Nagy várakozások

Az kevésbé ismert izgalmas történet egy vidéki paraszfiúról szól, aki hirtelen meggazdagodik és a legnagyobb luxusban találja magát Londonban. A történet tanulsága persze itt is klasszikus, a pénz a rossz embert nem képes jóvá varázsolni, csak még rosszabbá… 2011-ben készült azonos címmel sorozat a regényből, mely 4 Emmy és 3 BAFTA jelölést kapott.

Copperfield Dávid

Dickens egyik legcsodálatosabb műve, sok kalanddal és humorral fűszerezve bár a történet központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Az erősen önéletrajzi ihletésű darab bár igazi realista regény, mégis az optimizmus és a hit kapja benne a legtöbb szerepet. Talán eme regényét filmesítették meg legtöbbször, mi az egyik legjobb darabnak az 1999-ben készült TV filmet tartjuk, melyben nem más, mint Daniel Radcliffe (későbbi Harry Potterünk) a főszereplő.

Twist Olivér

Persze másik igazán híres főhőse Twist Olivér akinek szintén szerencsétlen sorsáról szóló regénye talán még népszerűbb mint előzőleg bemutatott könyve. Ez a viktoriánus kori árvaházi gyerekeket és életüket, illetve a korabeli London igazán durva oldalát bemutató mű is számtalan feldolgozást ért meg. Ha esetleg nem ismernétek a könyvet, mindenképpen olvassátok el, ezután pedig a BBC 2007-ben készült filmadaptációját javasoljuk megtekintésre, mely két BAFTA-díjat kapott.

Kis Dorrit

A szerző egyik legellentmondásosabb írása, amelyet sokan túl összetettnek és komornak tartanak. Követői és kortársai, többek között Bernard Shaw és Dosztojevszkij ugyanakkor csodálták ezt a regényt, a realizmus egyik legjobb művének tartották. A 19. századi brit társadalom korhű és hiteles leírása ez a mű mely képes az érdeklődő olvasót teljesen magával ragadnia. Az azonos című sorozat Claire Foy és Matthew Macfadyen főszereplésével tökéletesen képes visszaadni a regény és ezáltal a korabeli Anglia hangulatát. A feldolgozást Golden Globe és BAFTA díjakra is jelölték és hét Emmyt sikerült begyűjtenie.

Bónusz: Dickensian

Ez az átfogó, Dickens szinte összes művét felvonultató BBC által készített sorozat, még nem jutott el Magyarországra (pedig már majdnem 5 éve készült). Ez az érdekes széria konkrétan egyik művét sem dolgozza fel, viszont a regények főszereplőinek sorsát fonja össze egy teljesen egyedi történetté a gyönyörűen fényképezett 19. századi Londonban. Ebből a sorozatból választ kaphatunk néhány a regények olvasása után megmaradt kérdésünkre is…

Charles Dickens születésnapja a feldolgozások megtekintése mellett remek alkalom műveinek olvasására is egy kiváló e-könyv-olvasó eszközön, mint amilyen egy szemkímélő PocketBook készülék. E-olvasóinkon biztosan elfér az összes Dickens regény hiszen több ezer e-könyvet lehet rajtuk tárolni és akár még hangoskönyv lejátszására is alkalmasak.

Hát
Aa HD