2020 legjobb könyvei: Az idei év 5 legfontosabb remekműve és bestsellere, amit érdemes elolvasni

2020. december 14.

A világirodalom igen sikeres évet zárt, több jól ismert szerző jelentett meg kiemelkedő műveket és hihetetlen debütálásoknak is tanúi lehettünk. Ezért elég komoly kihívás volt kiválasztani az idei 5 legjobb kötetet, de végül sikerült! A PocketBook számára az alábbiak voltak 2020 legfontosabb könyvei, amiket mindenképpen ajánlunk elolvasásra, mert biztosan még sokáig a köztudatban lesznek:

Barack Obama: Egy ígéret földje - Elnöki memoár I.

Az Egyesült Államok 44. elnöke, aki nem mellesleg egy Nobel-békedíjjal is büszkélkedhet, még mindig napjaink egyik legmeghatározóbb személyisége és politikusa. Nem meglepő, hogy több mint 700 oldalas memoárja már az előrendelések alapján bestseller lett.

Az „Ígéret földje” nem csak egy önéletrajz, hanem mély és őszinte elmélkedés a demokráciáról, a gazdaságról és a hatalomról. Mindezek mellet Obama megosztja az olvasókkal gondolatait a mai társadalomról és a rasszizmusról is. Az USA politikai szövetségeseiről és ellenfeleiről szóló véleménye is fontos része a könyvnek, nagyon pontos képet kaphatunk a világ vezetőiről és arról hogyan és miként hoznak a modern történelem menetét meghatározó döntéseket.

Ken Follett: Egy új korszak hajnala

A világhíres brit író könyveivel, napjaink modern irodalmában egyenrangú helyet foglal el olyan szerzőkkel, mint Stephen King, Dan Brown vagy Margaret Atwood. De mi is Ken Follett titka? Azon ritka írók egyike, akinek megvan az a tehetsége, hogy összetett eseményeket és történéseket tud olyan egyszerű nyelven leírni, amelyben az olvasó élvezettel merül el és a dolgok mély értelmének megértetése nem megy a cselekmény rovására.

Várva várt legújabb regénye, az „Egy új korszak hajnala” a középkori Angliáról szóló népszerű Kingsbridge-sorozat negyedik része. Az olvasók teljes és megbízható (a szerző rendelkezésére egy egész csapat történész állt a könyv írásakor) képet kapnak egy politikai intrikáktól és hatalmi harcoktól széttöredezett állam sötét múltjáról. Izgalmas cselekmény, kidolgozott karakterek és mély, de mégis könnyed történetvezetés, ami egyébként nem jellemző a hasonló, nagyívű történelmi regényekre.

Nem olvasta még korábban a Kingsbridge sorozat egyetlen részét sem? Az a jó hírünk van, hogy az „Egy új korszak hajnala” a trilógia előzményregénye, és remek bevezetés a híres „A katedrális”-al kezdődő sorozatba!

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon - A szemtanú vallomása - és látomás a Föld jövőjéről

A világ talán leghíresebb természettudósa, aki a természettudományi dokumentumfilmek legnagyobb úttörője, idén májusban múlt 91 éves. Tökéletes egészségnek örvend, legújabb, címben szereplő könyvéből már el is készült a filmváltozat, amelyet nem más mint a Netflix finanszírozott. Ez tulajdonképpen egy összegző mű, mely nem csak Attenborough eddigi munkáinak értékelése, hanem bemutatja mennyi változott a Föld ez elmúlt több mint 60 évben, mióta a szerző leforgatta első filmjét a BBC-vel. Sajnos ebből a könyvből is csak az derül ki amit a természettudósok és bolygónk sorsát kicsit is magukénak érző fontos emberek nem győznek szajkózni nekünk: a Föld nagyon nagy veszélyben van, ha az emberiség a jelenlegi hatékonysággal folytatja a természetkárosítást, akkor a végzetünk elkerülhetetlen.

Íme egy kis idézet a fülszövegből: „Kilencvennégy éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli. Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.”

Susanna Clarke: Piranesi

Susanna Clarke a 2000-es évek egyik meglepetés szerzője volt, első könyve „A Hollókirály”, melyet közel 12 évig írt és 2004-ben jelent meg szinte minden irodalmi díjat megnyert és természetesen filmsorozat is készült belőle. A rendkívül minőségi, de kevésbé termékeny szerzők közé tartozik, ezért mindenki várta harmadik nagyregényét a „Piranesi”-t.

Új könyve is mint előző regényei a történelmi Anglia egy alternatív valóságában játszódik, ha lehet egy még hipnotikusabb és varázslatosabb világba kalauzolja az olvasót. Egyszerre mese és szövevényes rejtély ez az új történet, amelynek Susanna Clarke kritikusait és rajongóit egyaránt a hatása alá kerültek. Ha szeretnénk az ünnepek alatt egy igazán misztikus és csodaszép könyvben elmerülni semmi estre se hagyjuk ki a „Piranesi”-t!

Douglas Stuart: Shuggie Bain

És végül itt az év legnagyobb debütálása! Magyarul sajnos még nem olvasható, de nemsokára biztosan megjelenik az ide Booker-díj nyertes Douglas Stuart első regénye a „Shuggie Bain”. Angolul olvasó PocketBook tulajdonosok előnyben, az elektronikus formátum már számos nemzetközi áruházban kapható! A fiatal skót szerző első könyve igazi szenzációvá vált, és mindenki meglepetésére elnyerte az egyik legrangosabb irodalmi díjat.

Az események a nyolcvanas évek Glasgowjában játszódnak, Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt. Az önéletrajzi ihletésű mű egy 16 éves fiú nehéz és néha elviselhetetlen életéről szól, aki alkoholfüggőségben szenvedő édesanyjával él. A tinédzser főhős kétségbeesetten próbál segíteni a démonjaival folyamatosan küzdő szülőjének…

Jellemző erre a sikerkönyvre is, hogy csaknem egy évtizedig készült, és Douglas Stuartot több mint 30 kiadó utasította el, mire végre Grove Press sikert szimatolva sajtó alá küldte…

Hát
Aa HD