4 komoly indok, amiért az e-olvasó a tökéletes készülék oktatási szempontból

2020. augusztus 17.

Rendkívül hamarosan a diákok élete visszatér a régi kerékvágásba: leckék, tankönyvek, házi feladatok. De ki mondta, hogy a hagyományos tanulási folyamat nem tehető kényelmesebbé és az adott kornak megfelelővé? Bemutatjuk az E Ink e-olvasókat, amelyek talán a legjobb készülékek tanuláshoz, hiszen ötvözik a nyomtatott könyvek és táblagépek leghasznosabb kvalitásait. Az alábbiakban felsorolunk 4 fő okot, amelyek bizonyítják, hogy ezek a készülékek tökéletesek bármilyen típusú oktatáshoz: iskolában, egyetemen és persze otthon.

1. Szembarát és energiahatékony kialakítás

Meglepő módon optikai jellemzőit tekintve az e-olvasók kijelzője közelebb áll egy szokványos nyomtatott oldalhoz, mint egy okostelefon vagy táblagép képernyőjéhez. Az elektronikus tinta technológia révén az e-olvasó a látásra nem jelent semmilyen veszélyt, ami nagyon fontos szempont gyerekek és tinik esetében, akik általában napjuk felét tankönyveik olvasásával töltik. Ugyanennek a technológiának köszönhetően a képernyő rendkívül energiahatékony, és csak lapozáskor vagy az elülső világítás bekapcsolásakor fogyaszt energiát. Ez azt jelenti, hogy a készülékek könnyedén nyújtanak akár egy hónapnál is hosszabb üzemidőt egyetlen töltéssel, amely rendkívül fontos bármelyik diák számára.

Egy másik kellemes tény: mindezek a jellemzők érvényesek bármelyik modern PocketBook e-olvasóra, ártól függetlenül.

2. Kevesebb könyv kilogrammban, több könyv letölthető formában

Biztosan emlékszik még, hogy mennyi mindent kellett cipelnie az iskolatáskában: tankönyvek, füzetek, könyvtári könyvek tanterven túlmutató tudásszomj csillapítására, néhány toll és egyéb kellékek. Nos, az e-olvasónak köszönhetően a teher jelentős része eltűnik. Természetesen könyvekre gondolunk, amelyek a táskából vagy hátizsákból átkerülnek egyenesen a PocketBook készülék memóriájába.

Az elérhető memóriamennyiség modellenként eltérő, de akár a PocketBook Basic 4 (8 GB belső tárhely + akár 32 GB-os microSD-kártya), PocketBook InkPad X (32 GB belső tárhely) vagy PocketBook Color (16 GB belső tárhely + akár 32 GB-os microSD-kártya) modellről van szó, a készülékmemória könnyedén képes komoly, kiterjedt könyvtárak áthelyezésére.

Továbbá a PocketBook e-olvasók a piac abszolút élvonalába tartoznak kompakt és könnyű kialakítás tekintetében. A modern modellek legkönnyebbje mindössze 145 g-ot nyom (PocketBook Basic 4 hathüvelykes képernyővel), míg a legsúlyosabb is csupán 310 g (PocketBook InkPad X 10,3 hüvelykes képernyővel). Átlagban a hathüvelykes készülékek tömege nem haladja meg a 160 g-ot, ami egy szokványos füzet tömegével vetekszik.

3. Nincs közösségi média, nincs figyelemelterelés

Igen, úgy tűnik, hogy a technológia olyan fejlődési szakaszba ért, amikor az üzenetküldő szolgáltatások és közösségi hálózatok hiánya egy készülék vonatkozásában inkább pozitívumnak tekinthető, mint negatívumnak. Különösen igaz ez, ha olyan készülékről van szó, amely a gyermekek és tinik oktatását hivatott segíteni. Hiszen hogyan lenne képes egy könyv (és főleg egy tankönyv) versenyre kelni népszerű videókkal, TV-sorozatokkal vagy játékokkal? Természetesen a modern e-olvasók hozzáférnek az internethez információkeresés vagy könyvvásárlás megkönnyítéséhez, azonban a barátokkal való csevegést vagy YouTube-videók megtekintését nem támogatják.

„Amikor olvasok, akkor csak olvasok.” Az e-olvasó megtanít a figyelmének teljes lekötésére, segít a koncentrációs szint fenntartásában, illetve megelőzi, hogy a közösségi hálózatok értesítései kétpercenként eltereljék a gondolatait.

4. Bármilyen típusú könyv fellapozható. Még a színesek is

A PocketBook nem a zárt láncú rendszer mintáját követi, amely néhány formátumot támogat, és ellehetetleníti a fájlátvitelt. Az e-olvasóink a fájlformátumok legszélesebb körét támogatják, így akár 19 könyvformátumot, 4 képfájlt és 6 hangfájl formátumot ismernek fel. Így a készülékre feltöltött szinte bármilyen típusú fájlt minden további átalakítás nélkül lejátszhat. Emellett az új PocketBook Color modellnek köszönhetően tankönyvek, gyerekkönyvek, képregények és színes ábrákat tartalmazó egyéb fájlok is megjeleníthetők színes formátumban a készülék képernyőjén.

Ezzel pedig nem érnek véget a fájlok megjelenítésére vonatkozó jó hírek, hiszen a PocketBook egyedi környezetet biztosít a kényelmes olvasáshoz, készüléktől független módon. Az elektronikus könyvtár könnyedén szinkronizálható a PocketBook Cloud szolgáltatással, és a PocketBook Reader alkalmazásnak köszönhetően ugyanonnan folytathatja az olvasást nem csupán e-olvasóján, hanem akár okostelefonján, táblagépén vagy laptopján. Az olvasás szabadsága minden bizonnyal rendkívül vonzó tényezőt jelent a diákok számára.

Egy másik fontos funkció, mely az e-olvasót ideális oktatási kellékké teszi: a diákok könyvjelzőket helyezhetnek el, szakaszokat emelhetnek ki, illetve fontos idézeteket és szövegrészleteket menthetnek el, valamint megjegyzéseket fűzhetnek ezekhez. Mindezt természetesen az olvasási folyamat megszakítása nélkül!

Hát
Aa HD