Az évtized 10 legjobb könyve: a 2010-es évek szépirodalmi és ismeretközlő sikerkönyvei

2019. december 3.

Az év vége remek alkalom a visszatekintésre, az évtized lezárásához pedig még inkább illenek az ilyen összefoglalók. A 2010-es évek alkonyán szeretnénk felidézni, hogy a PocketBook szerint melyek voltak az időszak fő könyvei. Ezek nemcsak sikerkönyvvé váltak, hanem az elmúlt évek trendjeit és érdeklődési körét is tükrözik.

Donna Tartt: Az aranypinty

Ki mondta, hogy a világméretű elismeréshez és sikerhez sok időre van szükség? Az aranypinty 2013-as megjelenése óta hosszú utat tett meg: a lelkes kritikáktól a szépirodalmi könyvnek járó Pulitzer-díjon át a legújabb, Nicole Kidmant is szerepeltető filmadaptációig. Ne ijedjen meg Donna Tartt nagyszerű regényének hosszától – a Theo nevű főhős kalandjairól szóló könyv rendkívül lenyűgöző olvasmány. A történet utóhangja is remek, újra és újra el akarjuk olvasni a regényt.

Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

Yuval Noah Harari izraeli történész szinte eltörölte a komoly tudományos munka és a szórakoztató irodalom közötti határvonalat. Könyvének főszereplője azonban nem egy személy, hanem az egész emberiség. Harari egyszerű nyelvezettel, életszerű és lendületes példákat említve beszél civilizációnkról, fejlődéséről és hanyatlásáról, okokról és következményekről, látszólag jelentéktelen egybeesésekről és sémákról, amelyek életünket irányítják.

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van

Milyen gyakran győzzük meg környezetünket és saját magunkat is, hogy minden a legnagyobb rendben? Ez néha igaz, és néha... Nos, tudja, mire gondolok. Eleanor Oliphant a modern városok tipikus lakója. A munkája egyhangú, a kollégái unalmasak és jelentéktelenek, az anyukája pedig rendkívül kíváncsi. Eleanor elveszettnek és magányosnak érzi magát. Egy nap azonban találkozik álmai férfijával. Gail Honeyman első regénye rögtön igazi áttörést hozott, felkerült a sikerkönyvek listájára, és számos rangos elismerésben részesült.

Rutger Bregman: Utópia realistáknak

A könyv szerzőjét jogosan tartják korunk egyik legkiemelkedőbb fiatal gondolkodójának, és már most olyan emberekkel említik egy lapon, mint Francis Fukuyama. Új könyvében Bregman a civilizáció fejlődési lehetőségeit tárgyalja, olyan (legalábbis jelenleg) hihetetlen koncepciókról beszélve, mint az egyetemes alapjövedelem, az államhatárok eltörlése és a munkanapok hosszának jelentős csökkentése. Utópiának hangzik? A szerző szerint hamarosan egy ilyen világban találhatjuk magunkat.

Kate Atkinson: Élet az élet után

Örülnél, ha lehetőséged lenne újraélni az életedet, kijavítani a hibákat és megváltoztatni az egyes epizódok kimenetelét? Mi lenne, ha újra és újra élhetnél, amíg minden tökéletes nem lesz? A könyv hősnője tanul a hibáiból, újra és újra él a 20. században, és megváltoztatja a történelmet. Az izgalmas regény nemcsak számos irodalmi díjat nyert, de az olvasók szeretetét is világszerte magáénak tudhatja.

Daron Acemoglu, James Robinson: Miért buknak el a nemzetek? A hatalom, a jólét és a szegénység eredete

Az évtized egyik fő könyvének számító népszerű tudományos mű a gazdaság építésének különböző rendszereiről szól, és bemutatja, hogy milyen hatással vannak ezek az egyes emberek, országok, régiók és néha az egész világ sorsára. Daron Acemoglu közgazdász (Harvard Egyetem) és James Robinson politológus (Chicagói Egyetem) közös könyve Bill Gates, Mark Zuckerberg és több millió olvasó kedvenc könyve lett.

Gillian Flynn: Holtodiglan

Egy fondorlatos könyv, amelyet nem tudunk letenni. Nem kapott Pulitzer-díjat vagy Nobel-díjat, de nem is ezt volt a cél. Gillian Flynn izgalmas és feszült történetet mesél el mesterien lefestett karakterekkel és olyan különös fordulatokat eszközöl, amelyek még a detektív műfaj szkeptikusait is meggyőzik. A könyv üzleti sikerének egyik igazi jele, hogy szinte villámgyorsan elkészült David Fincher filmváltozata.

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Hogyan működik az agy döntéshozatal közben? Miért lehetnek sikeresek a logikát teljesen nélkülöző tettek és miért vannak az alaposan átgondolt lépések néha bukásra ítélve? Hogyan befolyásolja gondolkodásmódunk magatartásunkat és sikerünket? Erre és sok más kérdésre ad választ Daniel Kahneman közgazdasági Nobel-díjas. A döntéshozatali folyamatot egyszerű szavakkal, brilliáns humorral és életszerű példákkal ismerteti.

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

A nápolyi regények sorozat első része, amely a két barátnő, Lena és Lila barátságáról és rivalizálásáról szól. A cselekmény Dél-Olaszországban játszódik a viharos és színes 1950-es években. Az első pillantásra egyszerűnek tűnő történet rabul ejtette az olvasókat és a kritikusokat, akik a mesteri nyelvezetet és a történet légkörét emelik ki. A The Guardian felvette a művet az elmúlt 20 év legjobb könyveit bemutató listára is, és a megtisztelő 11. helyre sorolta.

Cheryl Strayed: Vadon – Ezermérföldes utam önmagamhoz

Ijesztő és lenyűgöző is egyben az a tény, hogy a könyv a szerző személyes élményén alapul. Amikor felismeri, hogy mélypontra jutott, Cheryl Strayed ezer mérföldes útra indul az elhagyatott tájakra, mindennap kockáztatja életét és a múlt démonjai elől menekül. A Vadon a határok feszegetéséről szól. De jó végkifejlettel.

Hát
Aa HD